Wednesday, 18 April 2012

Sagu Santan Gula Melaka

Bahan-bahan ( 6 bekas )

1/2 cawan sagu
1/4 cawan tepung jagung
3 cawan air
1/4 cawan air pandan
2/3 cawan gula pasir

pati santan:
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam 
 
Air Gula Melaka
tiga keping dimasak dgn 3 cawan air.

Cara-cara

  1. Basuh sagu dan rendamkan lebih kurang 1/2 jam dan toskan.
  2. Masukkan sagu, air, tepung jagung dan air pandan ke dalam periuk. Kacau atas api sederhana.
  3. Apabila campuran menjadi pekat, masukkan gula dan kacau hingga gula larut dan sagu menjadi jernih.
  4. Sudukan ke dalam bekas dan ketepikan.
  5. Cara2 utk membuat pati santan:

No comments:

Post a Comment