Friday 27 July 2012

Tom Yam Ikan Siakap

Ini menu kegemaran keluargaku. Kali pertama makan kat sebuah kedai makan ala thai. Sedap sangat. Pas tu, bincang-bincang ngan kawan-kawan tentang kesedapannya.... tiba2 ada geng yang kata... aku pandai!!. hah?? cepat2 aku ambik pen dan kertas. Hingga ke hari ini dah berkali2 aku masakkana tanpa jemu. Diratah pun sodappp.


Tom Yam Ikan Siakap
p/s ikan2 lain yang seangkatan pun sedap.

1/2 kg ikan siakap diibersih dan potong dadu anggaran 1.5 x1.5 inci
5 batang serai dihiris hingga ke bahagian hijau
5 ulas bawang putih
1 labu besaaar bawang besar
7 helai daun limau purut
sehiris lengkuas
2 biji tomato potong 4
7 biji cili marang dihiris
2 rempah tom yam putih ( kalau suka, aku suka...)
cendawan tiram
3 tangkai daun ketumbar dihiris
1 liter air

Cara:
1. tumis bawang putih guna api besar hingga perang, masukkan bawang besar, serai dan lengkuas.
2. masukkan air, tomato, rempah tom yam. Renih lama sikit agar rasanya benar2 mesra.
3. masukkan ikan, perlahankan api.
4. renih ikan lebih kurang 10 minit, masukkan cendawan.
5. Setelah cendawan masak, masukkan lada dan daun limau purut. Tutup api segera.
6. hidangkan panas2 dan masukkan hirisan daun ketumbar.



1 comment:

  1. hai che dai,
    jalan2 jenguk kengkawan blogger...sedap nya resepi tomyam nie...boleh try nie...

    ReplyDelete